مطب های دندانپزشکی در دوران کرونا چه خدماتی ارائه می دهند

بهنام عباسیان، گفت: جامعه دندانپزشکی کشور تحت نظارت معاونت درمان وزارت بهداشت بوده و طبق پروتکل معاونت درمان وزارت بهداشت که مورخ ۲۵ اسفند ۹۸ ابلاغ شد، تمامی همکاران

عمومی و متخصص در رشته‌های مختلف می‌توانند خدمات درمانی را به بیماران اورژانسی خود ارائه دهند.

وی افزود: همکاران تمامی شاخه‌های رشته دندانپزشکی در هر دو بخش دولتی و خصوصی باید به این نکته توجه داشته باشند که موظف به ارائه خدمات اورژانسی به بیماران بوده و از انجام اعمال غیر اورژانسی (الکتیو) مانند خدمات زیبایی خودداری کنند.

عباسیان با اشاره به اینکه جامعه دندانپزشکی کشور در تمامی شاخه‌ها همواره در ارائه خدمات درمانی مطلوب به بیماران کوتاهی نکرده اند و در این شرایط بحرانی نیز کنار مردم هستند، تاکید کرد: تمامی پروتکل‌های بهداشتی و ایمنی که از سوی معاونت درمان وزارت بهداشت در خصوص ویزیت بیماران اورژانسی دندانپزشکی ارائه شده باید به طور کامل رعایت شود تا آسیبی به دندانپزشک و بیمار نرسد.

عضو دندانپزشک شورای عالی نظام پزشکی با بیان اینکه مطب و مراکز درمانی دندانپزشکی باید طبق گذشته برای ارائه خدمات به بیماران از دستکش، ماسک، شیلد و سایر لوازم بهداشتی مورد نیاز استفاده کنند، خاطرنشان کرد: با توجه به شیوع کرونا و نیاز اورژانسی بیماران در این حوزه لازم است تا همکاران از وسایل حفاظتی و بهداشتی مورد نیاز برای خود و دستیارشان استفاده کنند و بیمار هم قبل از ورود به اتاق معاینه و قرار گرفتن برروی یونیت دندانپزشکی با تب سنج چک شود.

عباسیان در خصوص نحوه تهیه وسایل حفاظتی شخصی برای دندانپزشکان و دستیاران دندانپزشکی، اظهار کرد: تمام همکاران دندانپزشک برای ارائه خدمات مورد نیاز بیماران موازین بهداشتی را رعایت کرده و در این شرایط نیز باید هنگام ارائه خدمات درمانی به بیماران اورژانسی لباس حفاظتی را خود و دستیارشان بر تن داشته باشند که خوشبختانه لوازم حفاظتی و ایمنی در بازار موجود است و می‌توانند مانند گذشته اقلام حفاظتی لازم را تهیه نمایند و تنها در این شرایط (به احتمال قوی تا مدت‌ها تمامی کشورهای درگیر این ویروس منحوس هستند) نیاز به تب سنج برای کنترل وضعیت بیمار الزامی است.

عضو دندانپزشک شورای عالی نظام پزشکی مجدداً تاکید کرد: همکارانمان در شاخه‌های مختلف دندانپزشکی مجاز به ارائه خدمات اورژانسی دندانپزشکی به بیماران بوده و از انجام اعمال غیر اورژانسی که ضرورتی برای حفظ سلامت و جان بیمار ندارد، خودداری نمایند. ناگفته نماند که حضور بیماران در مطب‌ها باید به صورت انفرادی بوده و اگر بیمار کودک است، با پدر یا مادر خود حضور داشته باشد یعنی رعایت فاصله و عدم تجمع و همچنین استفاده از ماسک از سوی بیماران الزامی بوده و حضور همراه جز در مورد ذکر شده ضرورتی ندارد.

تجهیزات پیشرفته دندانپزشکی بومی‌سازی شد

معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری گفت، توربین‌های دندانپزشکی در کلینیک‌ها کاربرد گسترده‌ای دارند و با این اقدام فعالیت جدی برای ساخت و تولید آن برداشته شد.

توربین‌ها ابزارهای چرخنده با سرعت بالا هستند که برای برداشتن نسخ دندان و پوسیدگی در حداقل زمان به کار می‌روند. هندپیس‌ها نیز ابزاری مکانیکی برای انجام انواع روش‌های معمول دندانپزشکی از جمله از بین بردن پوسیدگی، پولیش و تغییر پروتزها است. میکروتوربین‌های با سرعت بالا یکی از اجزای هندپیس‌ها است که فناوری به کار رفته در آن پیشرفته است.

برهان بیگ زاده مجری طرح پژوهشی «طراحی و ساخت نمونه هندپیس توربین دندانپزشکی» گفت: تشدید تحریم‌ها در سال‌های اخیر موانعی را در کشور به وجود آورده است بنابراین واردات هندپیس‌های دندانپزشکی با مشکلاتی روبرو می‌شود. از سویی با وجود توانایی‌های داخلی نیازی به وابستگی کلی در این حوزه به خارج از کشور نیست و می‌توان این فناوری را بومی سازی کرد. در این پروژه نیز توسعه فناوری ساخت این میکروتوربین‌ها با کاربرد اصلی در دندانپزشکی مد نظر قرار گرفت.

وی هدف از اجرای این طرح را ارائه پیشنهاد ساخت یک نمونه دستگاه هندپیس توربین دندانپزشکی با بهینه کردن نمونه آزمایشگاهی ساخته شده دانست که در این طرح نمونه مهندسی آن با قابلیت کار در دور کاری ۲۵۰ هزار تا ۳۰۰ هزار rpm توسعه داده شد.

با این اقدام گامی دیگر در مسیر خودکفایی کشور برای تولید ابزاری فناورانه در حوزه پزشکی برداشته شد. اکنون که با ساخت این نمونه دانش فنی آن در کشور وجود دارد، باید برای تجاری سازی آن اقدام کرد تا محصولات ایران ساخت در این حوزه نیز گسترش یابد.

چرا ۲۳فروردین روز دندانپزشکی نام گرفت؟

از سال ۱۳۴۳، روز ۲۴ دی‌ماه، سال‌روز تأسیس جامعه دندان‌پزشکی ایران به نام «روز دندان‌پزشکی» نامیده شد و در تقویم‌های آن زمان منعکس گردید. در این روز تلاش همه جانبه‌ای از طرف جامعه دندان پزشکی ایران با همکاری صدا و سیما و سه وزارت خانه (آموزش و پرورش، دفاع، کار و امور اجتماعی) برای شناساندن و گسترس بهداشت دهان در سطح جامعه و به‌خصوص مدارس سراسر کشور صورت می‌گرفت. استقبال مخاطبین از این حرکت موجب شد از سال سوم، روز دندان‌پزشکی به «هفته دندان‌پزشکی» تبدیل شود.

در سال‌های اول پس از انقلاب، روز دندان‌پزشکی تغییر کرد. مجلس شورای اسلامی در۲۳ فروردین سال۱۳۶۰ به‌‌منظور گسترش و پیشرفت خدمات درمانی و بهداشتی دهان و دندان در مناطق محروم کشور و روستاها، قانونی با عنوان «طرح تربیت بهداشت‌کاران دهان و دندان» را تصویب کرد. در این قانون، مجلس، وزارت بهداشت و درمان را موظف کرد که داوطلبانی را برای تربیت در این دوره، جذب کند و پس از دادن آموزش‌های لازم، با مدرک فوق دیپلم، آنان را در مناطق محروم به خدمت گمارد تا از این طریق، ضمن ارائه خدمات اولیه، از شیوع بیماری‌های دهان و دندان جلوگیری نموده و اصل پیشگیری را مورد نظر قرار دهند.

هیات وزیران در تاریخ اول دی‌ماه ۶۲، بنا به پیشنهاد جامعه اسلامی دندان‌پزشکان ایران، روز بیست و سوم فروردین‌ماه هر سال را که مصادف با تاریخ تصویب این طرح بود را به عنوان روز دندان‌پزشک نامگذاری کرد 

دکتر محمد صادق احمد آخوندی، رییس جامعه اسلامی دندان‌پزشکان، به عنوان پیشنهاد دهنده روز دندان‌پزشکی، ضمن دفاع از مصداق این نامگذاری می‌گوید: انتخاب تاریخ تصویب قانون بهداشتکار دهان و دندان برای نامگذاری روز دندان‌پزشکی در شرایطی صورت گرفت که تعداد دندان‌پزشکان در کشور بسیار کم بود و توزیع جمعیتی آنان به نسبت جمعیت اصلا مناسب نبود. در بسیاری از شهرهای کشور دندان‌پزشکی وجود نداشت و حتی در شهرهای بزرگ نظیر تهران مردم ناچار بودند برای درمان‌های دندان‌پزشکی به افراد تجربی و دندان‌ساز مراجعه کنند، که صلاحیت انجام این کارها را نداشتند. هدف از تصویب طرح تربیت بهداشتکار دهان و دندان این بود که ریشه رجوع مردم به افراد غیر متخصص خشکانده شود. انتخاب این تاریخ برای روز دندان‌پزشکی، فرصتی برای فرهنگ‌سازی و مصداق مناسبی برای ترویج این تفکر بود که خدمات دندان‌پزشکی باید توسط دندان‌پزشک انجام شود.