لبخندهای هالیوودی هر روز محبوب تر می شود. به مثابه آنها، افراد بیشتری به دنبال اصلاح نقض های دندان خود می روند. مثلث های سیاه بین دندان ها، یکی از بخش هایی است که افراد مایل به رفع آنها هستند. مثلث سیاه دندان، همان بخش نزدیک به ریشه است. به علت خالی بودن فضای بین دو دندان و تاریکی دهان، این مثلث ها به صورت سیاه دیده می شوند. اما رسیدگی به این بخش از دندان، تنها مربوط به دندانپزشکی زیبایی نمی شود. بلکه این موضوع شامل رسیدگی به سلامتی دندان ها نیز هست. اما چگونه این موضوع میتواند بر روی سلامتی دندان های شما تاثیرگذار باشد؟
به شکل ساده می توان اینگونه پاسخ داد. شکاف های کوچکی که بین دو دندان وجود دارند، مثلث سیاه بین دندانی نامیده می شوند. 67 درصد افراد بالای 20 سال این مثلث های سیاه را در دندان های خود دارند.
درک چگونگی رشد آنها و تاثیرشان روی سلامتی مهم است. چرا که این مثلث های به ظاهر بی آزار می توانند باعث مشکلات و آسیب های بعدی به دندان های شما شوند.
یک آینه بردارید و به دندان های خود نگاه کنید. آیا نزدیک به لثه و بین ریشه دو دندان، فضاهای خالی وجود دارد؟ اگر پاسخ شما مثبت است حتما این موضوع را با پزشک خود در میان بگذارید. مثلث های سیاه به دلایل مختلفی می توانند ایجاد شوند. برخی از این دلایل مربوط به سلامت دندان و لثه شماست. بنابراین رسیدگی به آنها امری مهم است. در ادامه درباره عواملی که میتوانند باعث ایجاد این مثلث های سیاه بشوند، برایتان خواهیم گفت.
لثه های سالم، صورتی رنگ اند. آنها فضای بین دندان ها را پر می کنند. انگار که بافتی صورتی و چاق دندان هایتان را در آغوش گرفته باشد. اما زمانی که لثه ها تحلیل می روند، مقدار بیشتری از دندان های شما نمایان می شود. پسرفت لثه باعث می شود، مثلث های سیاه نمایان شوند. سن، استعمال دخانیات و بیماری پریودنتال (لثه) باعث عقب رفتن و تحلیل لثه می شود. لثه ها در چنین شرایطی به مرور از دندان های شما دور می شود. این موضوع می تواند لثه ها را در معرض دید قرار دهد. همچنین دسترسی باکتری، پلاک ها و حفرات به ریشه دندان بیشتر خواهد شد.
بیماری لثه، پوکی استخوان و سایر شرایط می تواند باعث از بین رفتن استخوان نزدیک پایه دندان شود. وقتی استخوان از بین می رود، بافت لثه در آن بخش عقب نشینی خواهد کرد. این موضوع می تواند باعث ایجاد مثلث سیاه بین دندانی شود. در چنین مواردی پیدا کردن مشکلی که باعث مثلث سیاه می شود، مهم تر از خود مثلث است. چرا که این موضوع نشان نشان دهنده، مشکلی بزرگ تر است که نیاز به رسیدگی سریع دارد.
بافت لثه بسیار حساس است. اگر عادت دارید، خیلی سریع و تند دندان هایتا را مسواک بزنید، شما کاندیدای مثلث سیاه هستید! چرا که مسواک زدن محکم، میتواند به لثه ها آسیب وارد کند.
یک منبع معتبر تحقیقاتی در سال 2011 اعلام کرد که پاک کننده های بین دندانی، میتوانند در دراز مدت باعث ایجاد فضاهای خالی بین دندانی شوند. بنابراین بهتر است در عادت های بهداشتی دندان هایتان دقت کنید.
اگر جز کسانی هستید که دندان هایتان را ارتودنسی کرده اید، احتمالا دچار مثلث های سیاه بین دندانی هستید. چرا که با ارتودنسی، دندان ها حرکت میکنند تا در جای درست خود قرار بگیرند. با قرار گرفتن در موقعیت های جدید، شکاف های سیاه کوچکی بین دندان ها ایجاد خواهد شد. باید بدانید که گاه دیده شده، ارتودنسی باعث آسیب طولانی مدت به لثه نیز می شود.
شکل دندان افراد متفاوت است. بعضی افراد دندان های مستطیلی دارند. دندان های مستطیلی، تفاوت چشم گیری در جایی که به لثه می رسند و در نقطه انتهایی خود ندارند. در واقع این دندان ها در نزدیکی لثه و در نقطه انتهایی تقریبا یک اندازه هستند. اما نوع دیگری از دندان ها وجود دارد که مثلثی هستند. این دندان ها در نزدیکی لثه باریک تر می شوند. دندان های که فرم مثلثی دارند، شکاف بین دندانی شان بیشتر است.
ضخامت بافت لثه در افراد مختلف متفاوت است. یک منبع معتبر تحقیقاتی در سال 2013 اعلام کرد که هر چه بافت لثه نازک تر باشد، مقاومت آن کمتر خواهد بود. این افراد اگر، جراحی لثه و یا ایمپلنت داشته باشند، ممکن است بافت لثه هایشان بعد از دوره درمان نیز، هرگز به حالت عادی خود بازنگردد.
اگر شما به دلیل هر کدام از مواردی که در بالا گفته شد، دچار مثلث های سیاه بین دندانی باشید، بی شک بدنبال درمان آن هستید. بسته به علت و شدت فاصله بین دندان هایتان ممکن است پزشک متخصص راهکارهای متفاوتی را به شما پیشنهاد دهد. بنابراین گزینه درمانی دقیق شما به تشخیص پزشک بستگی دارد. در ادامه این مقاله درباره روش های درمانی این موضوع با شما خواهیم گفت.
توصیه دندانپزشکی آمریکا (ADA) این است که حتما روزانه دوبار مسواک بزنید و نخ دندان بکشید. البته استفاده از نخ دندان، باید بسیار با احتیاط باشد. چرا که نخ دندان اگر درست استفاده نشود میتواند به لثه ها آسیب وارد کند.
اگر لثه های شما مشکل دیگری نداشته باشد، استفاده ملایم از نخ دندان و مسواک میتواند باعث شود که مثلث های سیاه بین دندانی به حالت طبیعی برگردد. بنابراین در قدم اول بهتر است با دندان های خود مهربان باشید.
یکی از روش های درمان مثلث های سیاه، تزریق هیالورونیک اسید به لثه است. این روش نسبتا جدید است و هنوز دوام درمانی آن بررسی نشده است. البته بسیاری از افراد درمان های جراحی را به این تزریق ترجیح می دهند. چرا که درد کمتری دارد و دوره نقاهت سریع تری دارد.
این درمان از روش های پرطرفدارتری است. در درمان با کامپوزیت دندان پزشک با روکش کامپوزیت فاصله های سیاه بین دندانی را پوشش می دهد. این روش درمانی به جراحی نیازی ندارد. طول درمان زیادی ندارد. معمولا در یک جلسه پزشک روکش های کامپوزیت را روی دندان قرار می دهد و متناسب با صورت و دندان هایتان به آن شکل می دهد. کامپوزیت دندان علاوه بر پوشاندن مثلث سیاه بین دندانی، ظاهر لبخند شما را نیز بهبود می بخشد.
روکش سرامیکی کامپوزیت نیز، یکی دیگر از روش هایی است که میتواند به جنگ با مثلث های سیاه دندان های شما بیاید. روکش های سرامیکی یا پرسیلن با قرار گرفتن روی دندان هایتان، سطحی یکنواخت ایجاد می کند. هم چنین کامپوزیت سرامیکی می تواند باعث طرح لبخند شما را زیباتر کند. کارشناسان زیبایی دندان معتقدند که اگر نگهداری از این روکش ها درست انجام شود، روکش ها تا هفت سال دوام خواهند داشت.
اگر مشکلات لثه شما بیش از حد باشد. به گونه ای که نتوان با روکش سرامیکی و کامپوزیت ونیر آن را درمان کرد، پزشکان پیشنهاد خواهند کرد که پیوند لثه انجام دهید. البته این نظریه بسته به نظر متخصص (پریودنتیست) بر اساس وضعیت دندان های شما دارد. در این روش پریودنستیست مقداری از بافت لثه در سقف دهانتان را خارج می کند. سپس از این بافت برای درمان تحلیل لثه استفاده خواهد کرد. گاهی ممکن است برای درمان کامل، نیاز به بهبود استخوان لثه نیز باشد. اگر مشکلات لثه زیاد باشد، این روش، بسیار مناسب به نظر خواهد رسید.
زمانی که لثه های شما از دندان دور شوند، مثلث های سیاه به سراغ دندان هایتان خواهند آمد. این مثلث ها میتواند جایی برای جمع شدن باکتری ها باشد و به مرور به دندان هایتان آسیب جدی وارد کند. سن، عدم ملایمت با دندان در زمان مسواک زدن، شکل و فرم دندان ها، مشکلات لثه، همه و همه می تواند باعث آسیب و ایجاد مثلث های سیاه شود.
بخاطر داشته باشید که ظاهر و زیبایی تنها دلیلی نیست که باید به سراغ درمان و از بین بردن این مشکل بروید. این نیاز زمانی اهمیت پیدا میکند، که مثلث ها شبیه به مثلث برمودا عمل کنند! جایی که مواد غذایی و باکتری ها را در خود نگه دارند و در خود غرق کنند. با گیر انداختن مواد غذایی و باکتری ها، در درازمدت لثه ها آسیب خواهند دید. اگر شما جز آن گروهی نباشید که به دندان هایشان رسیدگی میکنند، وضعیت بدتر نیز خواهد شد. در واقع این موضوع می تواند شروع مشکلات جدی تری برای دندان هایتان باشد.
امروزه طیف وسیعی از درمان ها در دسترس است. شروع درمان با تغییر در عادت های بهداشتی دهان و دندان شروع می شود.
در مرحله بعد، بسته به شرایط دندان هایتان، ممکن است کامپوزیت، روکش دندان و یا اصلاحات جراحی پیشنهاد شود. اگر با خواندن این مقاله و بررسی دندان هایتان متوجه شدید که شما هم از این مثلث های سیاه برمودایی در دهان خود دارید، حتما موضوع را با دندانپزشک خود در میان بگذارید. پزشک متخصص، میتواند بهترین روش درمانی و رسیدگی به دندان ها را به شما پیشنهاد دهد.
-در حین درمان ریشه دندانپزشک با وسایل خود اقدام به قطع و خارج کردن محتویات پالپ یا عصب دندان از داخل تاج و ریشه دندان می نماید. این عمل درمانی باید تا نوک ریشه انجام شود و در نتیجه باعث ایجاد زخم در ناحیه انتهای ریشه در مجاورت استخوان میگردد.این زخم اجباری و غیر قابل اجتناب است که میتواند باعث بروز درد شود.
البته برای بررسی علت درد، معاینه بیمار توسط دندانپزشک ظرف 48 ساعت اول پس از درمان توصیه می گردد، چرا که در بعضی موارد بلند بودن پرکردگی یا پانسمان موقت میتواند باعث درد دندان شود.
از مصرف دارو به ویژه آنتی بیوتیک ها، برای مهار درد، بدون تجویز پزشک خودداری کنید.
کامپوزیت یک روش درمانی برای ترمیم دندان است که با قرار دادن یک رزین با رنگی مشابه رنگ دندانهای اصلی باعث زیبایی آنها میشود. این روش درمانی اصلاً درد ندارد و نیازی به بیحسی نیست. همچنین ساختار طبیعی دندان دستکاری نمیشود و نیازی به سوراخ کردن دندان وجود ندارد.
کامپوزیت دندان با استفاده از مواد جدید و تکنیکهای ساده در مقایسه با روکش یا کرون دندان، گزینهای سریع و مقرونبهصرفه است. کامپوزیت شما فقط با یک بار مراجعه به مطب دندانپزشکی دکترمجیدقیاسی با قیمت مناسب انجام میشود. به عبارت دیگر شما با کامپوزیت در وقت و پول خود صرفهجویی کردهاید.
در این مقاله ۵ موردی را که باید پیش از کامپوزیت بدانید با شما در میان میگذاریم.
۵ مورد دانستی قبل از کامپوزیت دندان
در ادامه نکاتی آمده است که شما باید قبل از مراجعه به مطب دندانپزشکی بدانید تا مطمئن شوید که کاندیدای مناسبی برای این روش زیبایی دندان هستید.
۱. کامپوزیت، روش اصلاح لبخند شما
دندانپزشک شما ممکن است بعد از حادثهای که موجب آسیب به دندان شما شده باشد، درمان کامپوزیت را به شما پیشنهاد دهد. البته شما میتوانید از این روش برای زیبایی لبخند خود نیز استفاده کنید.
کامپوزیت میتواند به مشکلات زیبایی دندان که در ادامه به آن اشاره شده است، کمک کند:
* دندانهای خراب
* دندان شکسته
* دندان ترکخورده
* دندانهای بدشکل و دارای شکاف بین دندانی
* دندانهای با ریشههای نمایان
۲. تمام دندانها را نمیتوان کامپوزیت کرد
کامپوزیت برای آن دسته از دندانهایی مناسب است که در هنگام جویدن فشار کمتری را تحمل میکنند، همانند دندانهای جلویی. فشار زیاد میتواند به رزین آسیب برساند. در این صورت، به طور معمول توصیه دندانپزشکان استفاده از کرون یا روکش برای دندانهایی است که فشار جویدن بیشتری را تحمل میکنند.
۳. معمولاً یکبار مراجعه به دندانپزشکی کافیست
بیمارانی که میخواهند فقط یک یا دو دندان خود را کامپوزیت کنند، باید یکبار به مطب دندانپزشکی دکترمجیدقیاسی مراجعه کنند.
کسانی که برای چند دندان نیاز به کامپوزیت دندان دارند، ممکن است مجبور شوند چند بار به مطب دندانپزشکی مراجعه کنند. البته دندانپزشک شما در همان ابتدا، یک برنامه درمانی کامل به شما میدهد تا از زمانهای مراجعه خود مطلع باشید. بنابراین قبل از شروع درمان، دقیقاً میدانید که نیاز است چند بار به مطب دندانپزشکی دکترمجیدقیاسی بیایید.
در طول ویزیت، دندانپزشک از ابزاری برای زبر کردن دندان استفاده میکند. سپس کامپوزیت رزینی را روی دندان قرار میدهد. این رزین باید با رنگ دندانهای اطراف مطابقت داشته باشد تا جلوهای طبیعی به کامپوزیت بدهد.
۴. نیاز به بیحسی ندارد
بیحسی دندانپزشکی برای برخی از افراد خوشایند نیست. خبر خوب اینکه دندانپزشکان ما در مطب دندانپزشکی دکترمجیدقیاسی از بیحسی در زمان کامپوزیت استفاده نمیکنند.
اما اگر دندان خراب باشد ممکن است دندانپزشک از بیحسکننده موضعی استفاده کند. در این صورت، قبل از پر کردن دندان و استفاده از رزین، اطراف دندان بی حس میشود.
۵. کامپوزیت سالها ماندگاری دارد
کامپوزیت حداقل سه سال ماندگاری دارد. بسیاری از مراجعهکنندگان به مطب دندانپزشکی دکترمجیدقیاسی که از کامپوزیت دندان خود بهدرستی مراقبت کردهاند، تا ده سال برایشان دوام داشته است.
چطور برای کامپوزیت آماده شوم؟
کامپوزیت دندان نیاز به آمادگی خاصی ندارد. اما لازم است با دندانپزشک خود مشورت کنید تا ببینید آیا شما کاندیدای این روش درمانی هستید یا خیر.
اگر دندان شما آسیب جدی دیده یا پوسیده شده باشد، کامپوزیت برای شما مناسب نیست. شاید دندان شما نیاز به روکش یا کرون داشته باشد.
کامپوزیت دندان چیست؟ روند درمان آن چگونه است؟
کامپوزیت سادهترین روش نسبت به سایر روشهای زیبایی دندان است. آنقدر ساده که این روش معمولاً به بیحسی احتیاج ندارد، مگر اینکه دندان شما حفرهای داشته باشد که نیاز باشد پر شود. همچنین نیازی به مراجعه مکرر به دندانپزشک نیست.
برای شروع روند، دندانپزشک رنگ رزین کامپوزیتی را انتخاب میکند که باید با رنگ دندانهای طبیعی شما مطابقت داشته باشد. سپس سطح دندان را زبر میکند و از مایعی استفاده میکند که باعث میشود کامپوزیت به دندان شما بچسبد.
دندانپزشک شما رزین کامپوزیت را روی مایع چسبنده قرار میدهد، آن را شکل میدهد و سپس با نور ماوراء بنفش مواد کامپوزیت را سفت میکند.
در صورت لزوم، دندانپزشک میتواند بعد از سفت شدن رزین، آن را بیشتر فرم دهد.
چگونه از دندانهای بعد از کامپوزیت نگهداری کنیم؟
مراقبت از دندان کامپوزیت شده کار سادهای است. مهمترین مراقبت، مسواک زدن است. زیرا دندانهای کامپوزیت شده لک میشوند و به راحتی سفید نخواهند شد. مسواک زدن بعد از هر وعده غذایی به شما کمک میکند تا از لکهدار شدن کامپوزیت دندانتان جلوگیری شود. مراقبت از دهان همچنین از آسیب باکتریها به دندانهای دیگر یا لثه نیز جلوگیری میکند.
شما میتوانید برای مشاوره رایگان و اطلاعات بیشتر درباره قیمت کامپوزیت دندان با مطب دندانپزشکی دکترمجیدقیاسی در تماس باشید.
باید خطی که مردمک ها را به هم وصل میکنند و خط لب بالا و خطی که دندان های نیش رو به هم وصل میکنند درهنگام لبخند، موازی با یکدیگر و موازی سطح افق باشند
وضعیت دیده شدن دندان ها در حالت Rest (استراحت) حین تلفظ حرف M
وضعیت دیده شدن دندان ها حین تلفظ حرف E
محل دقیق لبه دنانهای پیشین فک بالا حین لبخند کامل که باید مماس یا با فاصله کمی از لب پایین باشد.
نسبت عرض به ارتفاع دندان ها ر حالت ایده آل 0.75 تا 0.8 میلیمتر هست.
در نظر گرفتن دو سطحی بودن دندانهای قدامی
رعایت نسبت طلایی (golden proportion) :عین همه اصول طراحی، برای داشتن یک لبخند متناسب هم باید طرح لبخند نقاشی را در نظر بگیریم. یعنی در نمای روبرو آنچه از دندان دیده میشود با یک آرایش منظم در یک قوس دیده میشود و در واقع لترال ها 60 درصد سانترال ها و کانین ها 60 درصد لترال ها قابل دیده شدن هستند.
ویژگی ظاهری دندانها بر اساس ظاهر و شخصیت و سن افراد باید متفاوت طراحی شود.
وقتی فردی میخندد در یک لبخند زیبا، باید حداکثر یک تا دو میلیمتر از لثه در لبخند فرد دیده شود، اگر بیش از این لثه نمایان شود به آن Gummy Smile (لبخند لثه نما) گفته میشود که از زیبایی لبخند شما میکاهد. و اینجاست که وارد بحث اصلاح طرح لبخند لثه ای میشویم.
بسته به این که چه مقدار از لثه شما حین لبخند دیده میشود و این که لبخند لثه نما ( Gummy Smile) مربوط به کوتاه بودن لب بالاست یا مربوط به موقعیت قرارگیری بد فک بالا ، اصلاح طرح لبخند از یک برداشتن مختصر لثه تا جراحی کامل فک میتواند دایره درمان داشته باشد.
در مطب دندانپزشکی دکتر مجیدقیاسی، اصلاح طرح لبخند لثه ای با لیزر انجام می شود. لازم به ذکر هست که در بیشتر موارد در انجام لمینت طرح لبخند ، نیاز به یک لولینگ لثه ( Gingival Leveling) جهت تنظیم بهترین موقعیت لثه نسبت به لمینت دندان هست.